Όλοι το έχουμε πάθει. Είτε άλλαξαν οι παρέες, η καθημερινότητα, η δουλειά, οι προτιμήσεις ή απλώς κάποιες φορές απομακρυνόμαστε από ανθρώπους με τους οποίους είχαμε καθημερινή επαφή επί χρόνια χωρίς να γνωρίζουμε απόλυτα το γιατί.
Και είναι άβολο. Μπορεί μερικές φορές να θέλουμε να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί τους, αλλά να ντρεπόμαστε ή να νιώθουμε άσχημα γιατί για παράδειγμα, έχει περάσει πολύ καιρός. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι το να επικοινωνείτε με φίλους —ειδικά με αυτούς με τους οποίους δεν έχετε μιλήσει εδώ και καιρό— εκτιμάται περισσότερο από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.
Οι άνθρωποι είναι βασικά κοινωνικά όντα και απολαμβάνουν τη επικοινωνία με τους άλλους. Ωστόσο, παρά τη σημασία και την απόλαυση της κοινωνικής σύνδεσης το ερώτημα όμως είναι το εξής: Μπορούμε να καταλάβουμε στην πραγματικότητα πόσο εκτιμούμε την επαφή με τους συνανθρώπους μας; καταλαβαίνουν οι άνθρωποι με ακρίβεια πόσο εκτιμούν οι άλλοι άνθρωποι την επαφή με κάποιον στον κοινωνικό τους κύκλο;
Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι συγγραφείς της μελέτης συγκέντρωσαν 5.900 συμμετέχοντες και τους υπέβαλαν σε μια σειρά πειραμάτων.
Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν την τελευταία φορά που επικοινώνησαν με έναν φίλο με τον οποίο είχαν χαθεί και στη συνέχεια να υπολογίσουν σε μια κλίμακα επτά βαθμών πόσο ευγνώμων αισθάνθηκε εκείνος ο φίλος όταν επικοινώνησαν μαζί του (το ένα ήταν η χαμηλότερη βαθμολογία και το επτά η υψηλότερη).
Έπειτα, από τους άλλους μισούς συμμετέχοντες ζητήθηκε να θυμηθούν ίδιοι μια στιγμή που κάποιος από το παρελθόν επικοινώνησε μαζί τους και πως αισθάνθηκαν με αυτό.
Όταν συγκρίθηκαν αυτές οι δύο ομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι υποτίμησαν πολύ το πόση αξία έχει για τους φίλους μας το να επικοινωνούμε ξανά μαζί τους μετά από διάστημα που δεν υπήρχε κάποια επικοινωνία.
Σε ένα άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να στείλουν ένα σημείωμα και ένα μικρό δώρο σε έναν φίλο με τον οποίο δεν είχαν αλληλεπιδράσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να υπολογίσουν σε αριθμητική κλίμακα πόσο ευγνώμων θα ήταν το άτομο που επικοινώνησαν με αυτήν τους την κίνηση. Επιπλέον, ζητήθηκε από τους αποδέκτες των δώρων να κατατάξουν τα συναισθήματά τους κατά την αποδοχή του δώρου στην ίδια αριθμητική κλίμακα. Για άλλη μια φορά, οι δωρητές υποτίμησαν πολύ πόσο σήμαινε η χειρονομία τους για το άλλο άτομο.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να προσεγγίζετε ανθρώπους —ιδιαίτερα με αυτούς με τους οποίους έχετε χάσει επαφή— εκτιμάται σχεδόν πάντα.
Αφήστε λοιπόν τις δικαιολογίες και σηκώστε επιτέλους το τηλέφωνο. Που ξέρεις; Μπορεί να εκπλαγείτε και εσείς οι ίδιοι.
Πηγή έρευνας: Psych News Daily