Τα νέα δεδομένα που έχει επιβάλει η πανδημία του Covid-19, έφεραν στην καθημερινότητά μας τις μάσκες προστασίας. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσο καιρό ακόμη θα χρειαστεί να κυκλοφορούμε φορώντας τις. Όμως, δεν είναι απαραίτητο η μάσκα να παραπέμπει σε κλινική εικόνα.
Το Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει και να διαθέσει προς πώληση μια ιδιαίτερη σειρά υφασμάτινων μασκών με εκτυπώσεις σχεδίων και θεμάτων από την πλούσια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.
Όπως διαπιστώνεται από τα πρώτα δείγματα αυτής της έξυπνης ενέργειας, οι επιλογές είναι πολλές και ενδιαφέρουσες και περιλαμβάνουν σχέδια εμπνευσμένα από ζωόμορφα ειδώλια-αναθήματα, από τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού, από κυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια αλλά και από Μινωικά χρυσά κοσμήματα. Κάποιες από αυτές μάλιστα είναι βέβαιο πως θα αρέσουν πολύ στα μικρά παιδιά και θα τούς δώσουν έναν επιπλέον λόγο να τις φορούν.
Το κοινό μπορεί να δει και να αγοράσει κάποιες από τις παραπάνω μάσκες τόσο στα πωλητήρια του ΤΑΠ όσο και στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της όλης της Ελλάδας. Η τιμή πώλησής τους ανέρχεται στα 5 ευρώ.
Οι συγκεκριμένες μάσκες είναι φτιαγμένες από ποιοτικά υφάσματα και συνδυάζουν την αισθητική με την ατομική προστασία, μια συνήθεια που οφείλουμε όλοι να υιοθετήσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον με υγεία και ασφάλεια.
Τα σχέδια που αποτυπώνονται στις μάσκες είναι:
– Σχέδιο εμπνευσμένο από ζωόμορφα ειδώλια-αναθήματα 8ος-7ος αιώνας π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας).
– Σχέδιο εμπνευσμένο από ζωόμορφα ειδώλια-αναθήματα 8ος-7ος αιώνας π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας).
– Σχέδιο εμπνευσμένο από τον Δίσκο της Φαιστού 1700-1550 π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).
– Σχέδιο εμπνευσμένο από τον Δίσκο της Φαιστού 1700-1550 π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).
– Πρωτοβυζαντινό ψηφιδωτό δάπεδο με πάπιες Αρχές 6ου αιώνα μ.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών).
– Σχέδιο εμπνευσμένο από κυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια 2700-2300 π.Χ.
– «Περίαπτο των Μελισσών» Μινωικό χρυσό κόσμημα, 18ος αιώνας π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).