Με ότι ονομασία και να το ακούσεις, είναι ένα επιδόρπιο φτιαγμένο με λίγα υλικά, εύκολo στην παρασκευή του, που συνήθως τα υλικά του υπάρχουν στο ντουλάπι της κουζίνας.
Έχει σώσει πολλούς μάγειρες είτε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες. Η ονομασία σαλάμι (σοκολάτας), θυμίζει πολύ το κλασσικό σαλάμι από κόκκινο κρέας, που το λίπος το αντικαθιστά το μπισκότο και η σοκολάτα το κρέας. Ένα γλυκό που ο ουρανίσκος γεμίζει αρώματα αληθινού κακάο, σου δίνει την αίσθηση της ζεστασιάς λόγο της αλκοόλης που μπορείς να προσθέσεις.
Μπορείς να γίνεις δημιουργικός με οτιδήποτε φαντάζεσαι. Συνδυάζεται με παγωτό, με ζεστή σοκολάτα, πάνω σε ένα παν κέικ ζεστό που να λιώνει. Προσωπικά, κάθε φορά που τα μάτια μου αλλά και ο γευστικός μου κάλυκας συναντιέται με αυτό το πανέμορφο μωσαϊκό, εξ ου και το όνομά του, μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια στο σπίτι που διέμενα και συγκεκριμένα μου θυμίζει το δωμάτιο μου, που το πάτωμα ήταν μωσαϊκό. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά εμένα με συγκινεί.
Παρακάτω θα σας δώσω δυο εκδοχές αυτού του γλυκού. Μια κλασσική και μια πειραγμένη, που θα
ξετρελάνει άπαντες.
“Κλασσικό μωσαϊκό”
Υλικά:
- 200γρ. Βούτυρο λιωμένο
- 160γρ. Ζάχαρη άχνη
- 50γρ. Κακάο
- 80γρ. Καβουρδισμένα αμύγδαλα
- 200γρ. Μπισκότα (πτι-μπέρ)
- 1 σφηνακοπότηρο κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Σε μια μπασίνα προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, την άχνη, το κακάο, το κονιάκ και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Σε ένα άλλο μπολ σπάμε σε μικρά κομμάτια τα μπισκότα, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι και τα σπασμένα αμύγδαλα. Βάζουμε το μείγμα από την μπασίνα και ομογενοποιούμε και πάλι.
Στον πάγκο της κουζίνας μας, βάζουμε μια λαδόκολλα και πάνω απλώνουμε το μείγμα μας. Τυλίγουμε κυλινδρικά. Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, μεταφέροντας το μείγμα μαζί με την λαδόκολλα. Τυλίγουμε το αλουμινόχαρτο πάνω στην λαδόκολλα και τις άκρες τις κλείνουμε σαν καραμέλα.
Το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
“Πειραγμένο μωσαϊκό”
Υλικά:
- 200γρ. Φυστικοβούτυρο
- 200γρ. Κουβερτούρα σοκολάτα λιωμένη
- 250γρ. Μπισκότα (πτι-μπερ)
- 1 ζαχαρούχο γάλα καραμελωμένο (dulce de leche)
- 1 σφηνακοπότηρο ρούμι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το φυστικοβούτυρο. Αφαιρούμε το μπολ από την κατσαρόλα και προσθέτουμε σιγά – σιγά το ζαχαρούχο γάλα. Το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ρούμι, τα σπασμένα μπισκότα και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, για να το τοποθετήσουμε στον πάγκο της κουζίνας μας. Πασπαλίζουμε για έξτρα γεύση την λαδόκολλα με κακάο και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην λαδόκολλα. Τυλίγουμε κυλινδρικά και κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, μεταφέροντας το μείγμα μαζί με την λαδόκολλα. Τυλίγουμε το αλουμινόχαρτο πάνω στην λαδόκολλα και τις άκρες τις κλείνουμε σαν καραμέλα.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Μετά το βγάζουμε από το ψυγείο και αφαιρούμε την λαδόκολλα. Το πασπαλίσουμε με κακάο ή άχνη ζάχαρη και κόβουμε ισομερής φέτες.
Το σερβίρετε και το απολαμβάνετε !