Άλλη μια πρωτιά που κατέχουμε σε όλο τον πλανήτη, είναι και αυτή της κληρονομικής έλλειψης στο ένζυμο G6PO (25%). Η κατανάλωση των κουκιών σε ανθρώπους με αυτή την έλλειψη μπορεί να προξενήσει
αιμολυτική κρίση που μπορεί να αποβεί μοιραίο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Δυστυχώς για εμάς που μπορούμε αν τα φάμε είναι ένα λαχανικό άκρως εποχιακό, γιατί καλλιεργείται μια φορά τον χρόνο και μιλάω σαφώς για τα χλωρά κουκιά. Εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά σιδήρου, πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και είναι άκρως θρεπτικά για όσους μπορούν να τα γευτούν.
Η καλλιέργεια τους ξεκινάει τον Οκτώβριο και η συγκομιδή τους τώρα την Άνοιξη. Για αυτό και σας προτείνω όσοι μπορείτε, λόγω της έλλειψης του ενζύμου, να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή.
Κουκιά χλωρά γιαχνί με αγριομάραθο
Υλικά:
- 1 κιλό κουκιά χλωρά
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 καρότο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ματσάκι μάραθο (άνηθο)
- 500γρ. Ντομάτα καρέ κομμένη
- 1 σφηνακοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μαραίνουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο κομμένο ροδέλες. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα χλωρά κουκιά, αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπαστούν. Επίσης προσθέτουμε ο καρέ ντομάτας και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού για 25 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνει με το λαδάκι του.
Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο και σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ωμό ελαιόλαδο από πάνω.
Tips:
- Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πατάτες
- Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει και χωρίς την προσθήκη ντομάτας