Εύκολα, γρήγορα και απολαυστικά καλοκαιρινά τυροπιτάκια τρίγωνα με φύλλο κρούστας και μαρμελάδα ντοματίνι.
Είναι φορές που το μυαλό μας ταξιδεύει σε αναμνήσεις παιδικών χρόνων τότε που η γιαγιά η Σμυρνιά καθημερινά μας ετοίμαζε αυτά τα καταπληκτικά τυροπιτάκια. Τότε που υπήρχε ένας φούρνος ανά γειτονιά και δεν τα έβρισκες εύκολα. Ο συνδυασμός του αλμυρού με την γλυκιά αίσθηση από το ελληνικό κρητικό ντοματίνι είναι αυτό που σου ξυπνάει αισθήσεις του μυαλού με αναμνήσεις από το παρελθόν.
Υλικά για την μαρμελάδα:
1 κιλό ντοματίνια
700γρ. ζάχαρη
½ λεμόνι το χυμό του
Τρόπος Παρασκευής μαρμελάδας :
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα φέρνουμε σε βρασμό, στη συνέχεια
χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και αφήνουμε περίπου για 45 λεπτά μέχρι να γίνει ένα
ελαφρύ σιρόπι.
Υλικά για τα τυροπιτάκια :
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 κιλό φέτα δοχείου
2 αυγά
200γρ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
2 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Τρόπος παρασκευής για τα τυροπιτάκια :
Πρώτα προετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης, σε ένα μπολ βάζουμε την φέτα και με ένα πιρούνι πιέζουμε ώστε να λιώσει καλά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αυγά, γραβιέρα, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μαϊντανό, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και αφού τα ανοίξουμε κόβουμε τα φύλλα από την πιο φαρδιά πλευρά τους σε λωρίδες, περίπου 8-9cm. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την λωρίδα φύλλου και στην άκρη του φύλλου βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού γεμάτη από το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε σε τριγωνικό σχήμα, φέρνοντας την κάτω γωνία στην απέναντι πλευρά, και επαναλαμβάνουμε έτσι και παράλληλα στρώνουμε την γέμιση με τα δάχτυλα μας ώστε να τυλιχτεί όμορφα το τυροπιτάκι.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία σε κάθε λωρίδα φύλλου κρούστας και τοποθετούμε τα τυροπιτάκια μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αφού έχουμε τοποθετήσει στο ταψί όλα μας τα τυροπιτάκια τα αλείφουμε από πάνω με ένα πινέλο λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε και σερβίρουμε με την μαρμελάδα μας και καλή απόλαυση!
Tips:
- Για να διατηρήσουν το ωραίο τριγωνικό σχήμα τους να τα τοποθετήσετε στο ταψί με
την ένωση του φύλλου προς τα κάτω στον πάτο του ταψιού . - Όσο πιο λεπτό είναι το φύλλο κρούστας, τόσο πιο τραγανό γίνεται όταν ψηθούν.
Καλή Επιτυχία