Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σπιτικό φαγητό, γνωστό για το ρύζι και τον κιμά. Οι λαχανοντολμάδες μπορούν να γίνουν και νηστίσιμοι και ως παραλλαγή, αντί για ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε πλιγούρι και αντί για κιμά να βάλουμε κάποιο θαλασσινό, όπως γαρίδες.
Λόγω των ημερών και της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής, θα σας δώσω μια νηστίσιμη εκδοχή των λαχανοντολμάδων για να τους απολαύσετε με την οικογένεια.
”Νηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες με Γαρίδες”
Υλικά:
- 1 μεγάλο λάχανο
- 2 λεμόνια
- 2 φλιτζ. Πλιγούρι μέτριο
- 1κ.ς. άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο
- 1κ.ς. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 ml ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 4 κρεμμύδια ξερά μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο
- ½ κιλό φρέσκες γαρίδες μεγάλες Αμβρακικού ή Παγασητικού
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να ζεσταθεί. Παράλληλα με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την ρίζα από το λάχανο, καρφώνοντας το μαχαίρι γύρω – γύρω από την ρίζα περιμετρικά. Έπειτα τοποθετούμε το λάχανο μας στο βραστό νερό με την ρίζα προς τον πάτο. Το αφήνουμε περίπου 10 λεπτά, για να μαλακώσουν τα εξωτερικά φύλλα.
Με μια πιρούνα και μια τσιμπίδα θα ξεκινήσουμε να αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα, εφόσον έχουν γίνει μαλακά. Στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα ταψί να κρυώσουν.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες. Εννοείται πως πρώτα τις καθαρίσουμε από τα κελύφη και από το εντεράκια.
Ύστερα τις σοτάρουμε ολόκληρες σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά και έπειτα τις αφαιρούμε σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε, προσθέτουμε μετά και το καρότο και σβήνουμε με ένα σφηνοπότηρο ούζο. Περιμένουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε στο τηγάνι το πλιγούρι, αφού το έχουμε πρώτα ξεπλύνει καλά και στραγγίσει.
Μετά προσθέτουμε 250ml ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε το πλιγούρι μέχρι να πιει τα υγρά του. Παράλληλα ψιλοκόβουμε τις γαρίδες και τις προσθέτουμε μέσα όταν θα έχει πιει τα υγρά. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο.
Παίρνουμε τα φύλλα του λάχανου και τα κόβουμε τριγωνικά, για να ξεκινήσουμε το γέμισμα και το τύλιγμα. Με ένα μικρό κουταλάκι βάζουμε την γέμιση και τυλίγουμε.
Σε μια κατσαρόλα έχουμε στρώσει στον πάτο φύλλα από το λάχανο και βάζουμε τους λαχανοντολμάδες μας. Μόλις τους στρώσουμε στην κατσαρόλα, βάζουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν και από πάνω βάζουμε ένα πιάτο. Μαγειρεύουμε για 25 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστούς με ξύσμα από λεμόνι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.