Τους καλοκαιρινούς μήνες, συνήθως σε εστιατόρια δίπλα στην θάλασσα, θέλουμε να γευτούμε ψαρικά και θαλασσινά. Για όσους φέτος δεν θα βρεθούν σε ένα από τους αγαπημένους τους καλοκαιρινούς προορισμούς και θα παραμείνουν στο σπίτι τους, την πρώτη Κυριακή μετά την κοινοποίηση μου δοκιμάστε αυτή την συνταγή… Σίγουρα το σπίτι θα μυρίσει ιώδιο και θάλασσα και σε συνδυασμό πίνοντας το αγαπημένο μας ουζάκι, είναι αυτό που θα μας ανεβάσει την διάθεση και το κέφι.
”Χταπόδι με πατάτες”
Υλικά:
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ κόκκοι πιπεριού
- 3 δάφνες
- 1 χταπόδι 2,5 κιλά
- 2 κιλά πατάτες για φούρνο
- Ανθό αλατιού
- 150 ml ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι μάραθο
- 1 κ.γ πάπρικα γλυκιά
- 1 κλαδακι θυμάρι φρέσκο
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το χταπόδι, το καθαρίζουμε και το προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε και τις δάφνες, τους κόκκους πιπεριού και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίζει να βγάζει τα ζουμιά του χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μάτι, σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε για 15 λεπτά να βράσει στο ζουμί.
Παράλληλα καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε σχήμα κυδωνάτες, αφαιρούμε το χταπόδι και το κόβουμε, είτε ως έχουν τα πλοκάμια, είτε σε μικρότερα κομμάτια και το ξανά ρίχνουμε μέσα στο ζουμί της κατσαρόλας, συνεχίζοντας με τις πατάτες, τις οποίες τις πλένουμε και τις προσθέτουμε σε ένα ταψί, τις οποίες θα μαρινάρουμε με το ελαιόλαδο, την πάπρικα, τον ανθό αλατιού και το θυμάρι και τέλος το κοπανισμένο σκόρδο και θα ανακατέψουμε παρά πολύ καλά.
Τοποθετούμε από πάνω τα πλοκάμια μαζί με το ζουμί και βάζουμε το καπάκι. Εάν δεν έχει καπάκι το ταψάκι μας, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Προσοχή στην μέση του ψησίματος, ανοίγουμε προσεκτικά και βλέπουμε εάν χρειαζόμαστε υγρά. Εάν ναι, τότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Στα τελευταία δέκα λεπτά αφαιρούμε το καπάκι, δίνουμε χρώμα και σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μάραθο!!