Ένα φαγητό που δεν συνηθίζεται να το μαγειρεύει η νοικοκυρά της οικογένειας (μαμά – γιαγιά) στο σπίτι, καθώς όλοι στο μυαλό μας φανταζόμαστε το χταπόδι ψητό στη σχάρα. Επειδή όμως αγαπάμε την ελληνική κουζίνα και προσωπικά αγαπώ πολύ την μοναστηριακή κουζίνα, σας προτείνω να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή και θα με θυμηθείτε.
”Χταπόδι στο φούρνο με πατάτες και μυρωδικά”
Υλικά:
- 1 κιλό χταπόδι
- 1 κιλό πατάτες
- 3 σκελ. σκόρδο
- 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
- 1 φλ. Ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
- χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- λίγο ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 καρότο
- κόκκους πιπέρι
- κλωνάρια μαϊντανού
Εκτέλεση:
Αρχικά πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι μας και κόβουμε τις πατάτες μας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ξύδι μας, 1 καρότο, κόκκους πιπέρι, κλωνάρια από μαϊντανό και 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα 4. Έπειτα βράζουμε το χταπόδι με λίγο ξύδι για περίπου 1 ώρα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο ζεστό νεράκι, για να μην κολλήσει, με κλειστό καπάκι.
Περίπου στα 40 λεπτά δοκιμάζουμε αν το χταπόδι μας έχει μαλακώσει ή χρειάζεται να συνεχίζουμε τον βρασμό. Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβουμε κομμάτια σε χοντρά καρέ.
Σε μια πήλινη γάστρα ή ταψί προσθέτουμε τις πατάτες, το χταπόδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό, το ξύσμα από το πορτοκάλι, αλάτι – πιπέρι και τα αρωματικά μας τα οποία είναι φρέσκα βότανα. Επίσης προσθέτουμε το ζωμό από την κατσαρόλα μας που έβραζε το χταπόδι, αφού όμως τον περάσουμε από μία σήτα. Τοποθετούμε στο φούρνο, τον οποίο έχουμε προθερμάνει στου 180 βαθμούς το ταψί ή την γάστρα και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 40 λεπτά.
Μετά τα 40 λεπτά, αφαιρούμε την γάστρα μας, ραντίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο, φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε πίνοντας το αγαπημένο μας κόκκινο κρασί, γιατί όπως ξέρουμε, ο οίνος ευφραίνει την καρδίαν!
Tips:
- Το χταπόδι αντί για κομμάτια μπορεί να μπει και ολόκληρο.
- Αντί για ξύδι από κόκκινο κρασί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μηλόξυδο.