Η Μπιενάλε της Αθήνας είναι ο θεσμός που έβαλε την πρωτεύουσα της Ελλάδας στο διεθνή χάρτη της σύγχρονης τέχνης.
Το στίγμα της έβδομης διοργάνωσης (25 Σεπτεμβρίου – 29 Νοεμβρίου 2020) δόθηκε την Πέμπτη (5 Μαρτίου) σε έναν χώρο όμοιο με εικαστική εγκατάσταση, το New Hotel του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου.
Ο τίτλος της ΑΒ7 είναι «Εclipse – Εκλειψη» και ιδού τι μάθαμε από τον Poka-Yio, που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση, τους συνεπιμελητές Larry Ossei-Mensah μαζί με την κολεκτίβα Οmsk Social Club, αλλά και την Αφροδίτη Παναγιωτάκου της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που στηρίζει το εγχείρημα.
- Η 7η Μπιενάλε της Αθήνας οργανώνεται από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου του 2020 και θα αξιοποιήσει μια συστοιχία κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και τους χώρους της Στέγης. «Κτίρια που είχαν άλλες χρήσεις στο παρελθόν ή που είναι εκεί και δεν τα βλέπουμε, θα ανοίξουν για πρώτη φορά για την τέχνη». Περίπου 100 καλλιτέχνες με έδρα τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη θα πάρουν μέρος. Από τα έργα, το 25% με 30% θα είναι νέες παραγωγές και αναθέσεις.
- Ο τίτλος της έκθεσης θέλει να αναδείξει «την ολοένα και πιο θολή αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα εξαιτίας μιας κατάστασης διαρκούς ρευστότητας, την οποία βιώνουμε σήμερα». Εκφράζει τη «σκοτεινή, δυσοίωνη» εποχή μας, «σαν να προσπαθούμε να δούμε μέσα στη συσκότιση», σύμφωνα με τον Poka-Yio. Η «Eclipse» ασχολείται με τις κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην ίδια την Αθήνα, μια ανερχόμενη μητρόπολη που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά.
- H «Eclipse» θα προσεγγίσει ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και πολιτισμικής πολυπλοκότητας. Σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσει έναν δυναμικό διαπολιτισμικό διάλογο θα αναδείξει έργα καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς. «Τι σημαίνει να είσαι Ελληνας – να έχεις γεννηθεί εδώ, να ζεις εδώ; Ποιος είναι ο Ελληνας σήμερα;» είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που έθεσε ο Γκανο-Αμερικανός Larry Ossei-Mensah, ο οποίος έρχεται συχνά στην Αθήνα και έχει συναντήσει Ελληνες δεύτερης γενιάς από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. «Θέλουμε να κάνουμε έναν διάλογο όχι μόνο μέσα από τις εικαστικές τέχνες, αλλά με περφόρμανς, μουσική, φαγητό, για να κατανοήσουμε έτσι καλύτερα την ανθρώπινη φυλή».
- Μια Μπιενάλε, λοιπόν, «εναλλακτική ματιά πάνω σ’ αυτήν που έρχεται από το διευθυντήριο της Ευρώπης» (Poka-Yio), μέσα από «“Μαύρο πρίσμα”, κυριολεκτικά και εννοιολογικά» (Larry Ossei-Mensah), «μέσα από το πρίσμα του παραλόγου» (Οmsk Social Club), μακριά από το κατεστημένο του δυτικού πολιτισμού.