Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι υπάρχουν σχεδόν 200 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι παγκοσμίως. Όμως, η Ολλανδία δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία, καθώς είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο χωρίς κανένα αδέσποτο σκύλο.
Από τον 19ο αιώνα, η Ολλανδία διέθετε έναν μεγάλο πληθυσμό σκύλων. Σχεδόν κάθε οικογένεια είχε ένα κατοικίδιο. Ο αυξημένος αριθμός των σκύλων που ζούσαν εκεί, προκάλεσε έξαρση λύσσας, η οποία έγινε μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Από φόβο, πολλοί ιδιοκτήτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους με αποτέλεσμα, οι δρόμοι γέμισαν με αδέσποτα σκυλιά κάθε ράτσας.
Η Ολλανδία μέσα από μια σειρά μέτρα που έλαβε άλλαξε τις συνθήκες. Οργάνωσε ημέρες κατά τις οποίες η στείρωση ήταν αναγκαστική και χωρίς χρέωση, με την κυβέρνηση να καλύπτει όλα τα έξοδα. Μέσα από αυτή τη προσπάθεια στειρώθηκε το 70% των θηλυκών σκύλων, ενώ κάθε σκύλος έπρεπε να περάσει από ιατρικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί αν έχουν γίνει όλα τα εμβόλια και να δοθεί ιατρική βοήθεια, αν χρειαστεί.
Η Ολλανδική κυβέρνηση φρόντισε επίσης να περάσει νόμο που θέτει υπό την προστασία της τα ζώα και ενέκρινε έναν ακόμη νόμο που σχετίζεται με την υγεία των ζώων και την ευημερία τους. Ο νέος νόμος ενθάρρυνε τους ιδιοκτήτες να παρέχουν επαρκή προστασία και φροντίδα στα κατοικίδια τους, για να εξαλειφθεί η κακοποίηση. Η τιμωρία για όσους δεν σέβονται την νομοθεσία περί ζώων, η ποινή είναι φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο υψηλότερο των 16.000 δολαρίων.
Επιπλέον μέτρο για την Ολλανδική κυβέρνηση, η αύξηση φόρων για την αγορά σκύλων από καταστήματα. Η αύξηση των φόρων ανάγκασε εκατοντάδες πολίτες να σκεφτούν άλλους τρόπους να αποκτήσουν κατοικίδιο, όπως το να υιοθετήσουν από το δρόμο.
Τέλος, δημιουργήθηκε το 2011 μια ομάδα αστυνομικών που ήταν υπεύθυνοι για την προστασία και την ασφάλεια των σκύλων, με .ονομα «Animal Cops».