Η Γλύκα Στόιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γουμένισσα της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει σπουδάσει Παραστατικές Τέχνες, Πολιτιστική Διαχείριση, Δημοσιογραφία και ΜΜΕ. Ασχολείται με την παραγωγή και τη σκηνοθεσία οπτικοακουστικών προγραμμάτων και θεατρικών παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γράφει θεατρικά έργα, μεταφράζει βιβλία και επιμελείται πολιτιστικά προγράμματα σε διάφορους οργανισμούς για παιδιά και εφήβους. Δίδαξε υποκριτική στη Ρώμη, έζησε σε 5 χώρες με 5 διαφορετικές γλώσσες σε λιγότερο από 4 χρόνια και τα θεατρικά της έργα (όπως οι “Δον Κιχώτες”, “Η ζωή είναι παραμύθι” κ.α.) παρουσιάζονται συχνά σε Ευρώπη και Αμερική. Αυτό τον καιρό η ίδια μένει στη Γερμανία και από Σεπτέμβρη μετακομίζει Μεξικό.
– Είστε πολυπράγμων: μεταφράστρια – σκηνοθέτρια – συγγραφέας – ηθοποιός – ντοκιμαντερίστρια. Τι σας δίνει τη δύναμη και το πείσμα να ασχολείστε με τόσα;
Από παιδί αγαπούσα τις ιστορίες και τα παραμύθια. Το θέατρο, η τηλεόραση, το σινεμά, το διαδίκτυο, το βιβλίο είναι όλα μέσα για να επικοινωνήσεις μία ιστορία. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολυπράγμων. Ένα πράγμα κάνω. Αφηγούμαι ιστορίες με πολλά διαφορετικά μέσα.
– Πόσο δύσκολο είναι για έναν / μία καλλιτέχνη να απευθύνεται σε παιδιά;
Η δυσκολία έγκειται στο να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού που έχει ενέργεια, διψάει να μάθει τον κόσμο γύρω του και δείχνει με ειλικρίνεια τα αισθήματά του, κάτι που οι ενήλικοι σε γενικές γραμμές κρύβουμε. Μου αρέσει το διαδραστικό παιδικό θέατρο. Σε όλες μου τις παραστάσεις, τα παιδιά συμμετέχουν δημιουργικά, παίζουν μαθαίνοντας και μαθαίνουν παίζοντας. Το “Κι Όμως… Κινείται!” που έγραψα και σκηνοθέτησα για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ και περιοδεύει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς μου.
– Μιλήστε μας για την παράσταση “Κι όμως… Κινείται!”
Ήθελα από καιρό να παρουσιάσω μια διαδραστική παράσταση για τα παιδιά και τους εφήβους σχετικά με την ορθολογική χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του κινητού τηλεφώνου που πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών μου έδωσε το βήμα.
Μέσα από την παράσταση και το βιβλίο με το θεατρικό έργο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν το παιδί μαθαίνει την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών από την αρχαία Ελλάδα ως τις μέρες μας και το πώς να χειρίζονται με σύνεση αυτό και οι γονείς του ένα μέσο που οι περισσότεροι θεοποιούν ή δαιμονοποιούν.
Συνεχίζουμε για 3η χρονιά στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στην Κηφισιά κι ανανεώνουμε το ραντεβού μας στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις στην Αθήνα από 19 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο στις 15:00 για λίγες μόνο παραστάσεις και σε σχολικές αίθουσες σε όλη την Ελλάδα για τη σχολική χρονιά 2019-2020.
– Πως φαντάζεστε τη ζωή σας σε 5 χρόνια;
Δεν τη φαντάζομαι. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και αποφεύγω να κάνω μακροχρόνια σχέδια. Θέλω μόνο να παραμείνω υγιής, δυνατή και δημιουργική, για να γυρίσω όλο τον κόσμο.
– Ποια ειναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;
Ετοιμάζουμε ένα ντοκιμαντέρ για την περιοδεία μας πέρυσι στην Αλάσκα με το θεατρικό έργο μου “Δον Κιχώτες”. Μετακομίζω Μεξικό όπου θέλω να γνωρίσω όσο το δυνατόν καλύτερα την κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής, ετοιμάζω μια νέα συλλογή με παραμύθια από τον τόπο μου και μεταφράζω τον Ρόκυ και τη Γαλάζια Λίμνη (σε συνεργασία με την Αγγέλα Κουβατσίδου) για τη νέα σειρά βιβλίων Vintagebooks των εκδόσεων Βακχικόν.
Στις 8 Σεπτεμβρίου στις 19:00 έχουμε παρουσίαση του βιβλίου “Κι Όμως… Κινείται!” με όλους τους συντελεστές της παράστασης στο 48ο Φεστιβάλ Βιβλίο στο Ζάππειο. Σας περιμένουμε!
Κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι το “Κι Όμως… Κινείται!” συνεχίζει για 3η χρονιά στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στην Κηφισιά κι ανανεώνει το ραντεβού της στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις στην Αθήνα από 19 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο στις 15:00 για λίγες μόνο παραστάσεις και σε σχολικές αίθουσες σε όλη την Ελλάδα για τη σχολική χρονιά 2019-2020!
H παράσταση απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους ως 15 ετών. Είναι διαδραστική και προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών φαίνεται ότι εμπνέει όλους τους συντελεστές να παρουσιάσουν μια διαδραστική παράσταση για τα παιδιά σχετικά με την ορθολογική χρήση των νέων τεχνολογιών. Τρεις ηθοποιοί με μια εξωγήινη μπουκίτσα και μουσική διάθεση ενσαρκώνουν πολλαπλούς ρόλους και παροτρύνουν τα παιδιά να συμμετέχουν στην εξέλιξη του έργου. Η Γη που όλο κινείται θέλει να στείλει ένα μήνυμα για την αξία του παιχνιδιού ως φυσικής δραστηριότητας, την ανάγκη της διαπροσωπικής επικοινωνίας και τη σημασία των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας σήμερα.
Ώς προς την υπόθεση της παράστασης, ο Ρο και η Γιώτα που έχουν φτερά και το Έψιλον με κάτι παράξενα μαλλιά κατοικούν στον πλανήτη φριG του Γαλαξία 4Κάπα/ρει και είναι συνέχεια με ένα κινητό στο χέρι. Μια μέρα, ένα αστέρι πέφτει πάνω στο κεφάλι του Έψιλον. Αυτό χάνει την ισορροπία του, πέφτει στο κενό και χάνεται πάνω στη Γη! Μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο, οι τρεις φίλοι θα ανακαλύψουν τον τρόπο που επικοινωνούσαν οι άνθρωποι από την αρχαία Ελλάδα και τις φρυκτωρίες μέχρι τις μέρες μας και το κινητό τηλέφωνο που οι περισσότεροι πλέον χρησιμοποιούν ανελλιπώς.
Οι συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Γλύκα Στόιου, Κουστούμια: Μαρία Χελιώτη, Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Παπαδάκης, Σκηνικό μουσείου: Ιωακείμ Κάσδαγλης, Βοηθός σκηνοθέτριας/εξωγήινη μπουκίτσα: Βασιλίνα Κατερίνη, Επιμέλεια κειμένου: Έλενα Στόιου
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αγγελική Καρακαξίδου, Ιωακείμ Κάσδαγλης, Αναστασία Φλεμοτόμου
Κλείνοντας να αναφέρουμε την παρουσίαση του βιβλίου “Κι Όμως… Κινείται!, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:00, μαζί με όλους τους συντελεστές της παράστασης στο 48ο Φεστιβάλ Βιβλίο στο Ζάππειο. Περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ
Κείμενο: Σταθούλα Μαρίνη