Σε 1.130 μέτρα υψόμετρο στη καρδιά της Πελοποννήσου, βρίσκεται ένας από τους εντυπωσιακότερους ναούς, ο οποίος μάλιστα υπήρξε και το πρώτο ελληνικό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο κατάλογο της UNESCO. O ναός του Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας κόβει την ανάσα. Το παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε από το Διάζωμα με την ευγενική υποστήριξη της Costa Navarino. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου.

#φωςΣε 1.130 μέτρα υψόμετρο στη #καρδιά της Πελοποννήσου, βρίσκεται ένας εντυπωσιακός ναός, ο οποίος μάλιστα υπήρξε και το πρώτο ελληνικό μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο κατάλογο της UNESCO. O ναός του Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας κόβει την ανάσα. #epicurios_apollo #culturalRoutes #culture #society #synergyΤο βίντεο δημιουργήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Costa Navarino. Σκηνοθεσία: Vangelis Efthymiou

Gepostet von Diazoma am Freitag, 29. März 2019

Να αναφέρουμε ότι ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ναός δεν ήταν απλά ένα λατρευτικό κτίσμα αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Αν εξετάσουμε τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του, θα δούμε ότι αν και εξωτερικά είναι ΔΩΡΙΚΟΥ ρυθμού, στο εσωτερικό του είναι ΙΩΝΙΚΟΥ ρυθμού αλλά οι κίονες του κοσμούνται με ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ρυθμού κιονόκρανα. Είναι το μοναδικό αρχαίο οικοδόμημα που συνδιάζει και τους 3 αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο, μετά από υπόδειξη των ιερέων του Απόλλωνα από τους Δελφούς. Η πλαγιά που είναι χτισμένος ο ναός έχει έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο και ο ναός τοποθετήθηκε έκκεντρα πάνω σε αυτή με προσανατολισμό που και πάλι θεωρείται παράξενος διότι δεν ακολουθεί τον συνήθη προσανατολισμό του άξονα ανατολής-δύσης αλλά βορρά-νότου.