Μια νέα έκθεση υπογραμμίζει πόσο επείγον είναι το πρόβλημα και τι πρέπει να γίνει.
Τα τελευταία δύο χρόνια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ψυχολογία των νέων και δυστυχώς θα μπορούσε να πει κανείς πως τα νέα δεδομένα μας δίνουν ενδεχομένως μια καταστροφική εικόνα.
Μερικές ημέρες πριν η Mental Health America δημοσίευσε μια ανάλυση 5,4 εκατομμυρίων προβολών αναζήτησης που έκαναν οι άνθρωποι μέσω του ιστότοπου του οργανισμού το 2021 και αφορούσαν αναζητήσεις για την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση, το 45% των ατόμων που έκαναν έλεγχο τον συμπτωμάτων τους ήταν ηλικίας 11 έως 17 ετών, σημειώνοντας αύξηση 16% από το 2019.
Τα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού ήταν επίσης τα υψηλότερα μεταξύ των νέων, ιδιαίτερα των νέων LGBTQ+. Συνολικά, το 51% χρηστών ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 11 έως 17 και ανέφεραν πως είχαν συχνές σκέψεις αυτοκτονίας σχεδόν κάθε ημέρα για τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στο 52% για τους έγχρωμους νέους και στο 63% για τους νέους που προσδιορίζονται ως LGBTQ+.
Τι σημαίνουν όμως αυτοί οι αριθμοί;
«Ο τεράστιος αριθμός των ανθρώπων κάτω των 18 ετών που παλεύουν με την ψυχική τους υγεία και αναζητούν πόρους και υποστήριξη στο διαδίκτυο είναι μεγαλύτερος από ποτέ» είπε στη HuffPost η Maddy Reinert, ανώτερη διευθύντρια υγείας πληθυσμού στο Mental Health America.
Σημείωσε επίσης ότι 9 στους 10 νέους ηλικίας 11 έως 17 ετών που έλεγξαν εάν τα συμπτώματά τους είναι εκείνα της κατάθλιψης, σημείωσαν βαθμολογία με συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης – υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.
Τα δεδομένα της Mental Health America συλλέχθηκαν από το διαδικτυακό της πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, το οποίο ξεκίνησε το 2014 και αποτελείται από 10 δωρεάν, ανώνυμα, εμπιστευτικά και κλινικά επικυρωμένα εργαλεία στον ιστότοπο του οργανισμού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός που λαμβάνει αυτούς τους προσυμπτωματικούς ελέγχους είναι άτομα που αναζητούν βοήθεια και πόρους ψυχικής υγείας, επομένως είναι πιο πιθανό να είναι θετικοί σε αυτά τα συμπτώματα από το μέσο άτομο.
Ενώ η Reinert συμπλήρωσε: «Φυσικά, γνωρίζουμε ότι ο COVID-19 έχει επηρεάσει πραγματικά την ψυχική υγεία. Όχι μόνο μας κάνει να ανησυχούμε για την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας, αλλά αλλάζει δραστικά και το κοινωνικό μας περιβάλλον», είπε.
«Περίπου το 70% των παιδιών μας ηλικίας 11 έως 17 ετών ανέφεραν ότι η μοναξιά ή η κοινωνική απομόνωση συνέβαλαν στα προβλήματα της ψυχικής τους υγείας. Και έχουμε δει πολύ περισσότερους νέους να εκφράζουν ανησυχίες για την οικονομική ανασφάλεια, δείχνοντας τον αντίκτυπο του COVID-19 και στην απώλεια εργασίας».
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των παιδιών;
«Θα έπρεπε να εξετάζουμε όλους τους νέους για παθήσεις ψυχικής υγείας με τον ίδιο τρόπο που εξετάζουμε την ακοή και την όρασή τους», δήλωσε ο Schroeder Stribling, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mental Health America.
«Θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες και των αρνητικών συναισθημάτων – ειδικά όταν αυτές προκύπτουν από μια μακρά περίοδο κοινωνικής απομόνωσης».
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης ένα κομμάτι του παζλ», πρόσθεσε ο Στρίπλινγκ. «Χρειάζεται να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να βρούμε τρόπους για να ελαχιστοποιήσουμε το περιεχόμενο που είναι επιβλαβές για την ψυχική υγεία των νέων».
Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι ευεργετικά μερικές φορές σε όσους νιώθουν απομονωμένοι, ο αρνητικός αντίκτυπός τους στους νέους δεν θα πρέπει να μας περνά αδιάφορος. Η δημιουργία μιας πιο ψυχικά υγιούς εμπειρίας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για νέους χρήστες είναι ζωτικής σημασίας.