Σπάσαμε τα αυγά, τα κάναμε ομελέτα και ταξιδέψαμε με αναμνήσεις γευστικές σε 4 διαφορετικές μαγειρικές κουλτούρες στην Ελλάδα. Την Ζάκυνθο, την Κρήτη την Μύκονο και την Μακεδονία. Οι περιοχές αυτές δεν είναι τυχαίες, καθώς τις έχω επισκεφτεί και έχω δοκιμάσει και απολαύσει τα τοπικά τους προϊόντα.
Ψάχνοντας λοιπόν στο βιβλίο των αναμνήσεων μου, δημιούργησα αυτές τις συνταγές για τις 4 ομελέτες. Η ομελέτα είναι ένα φαγητό το οποίο όσο απλό και αν φαίνεται έχει δυσκολίες στο τεχνικό της κομμάτι, ώστε να είναι γευστική, αφράτη και νόστιμη.
Mε υλικά από κάθε ελληνικό τόπο που θα σου δώσουν ένα γεύμα πλήρες. Σημειώστε τις 4 συνταγές ομελέτας με υλικά από τους τόπους που προανέφερα.
“Ομελέτα Ζακύνθου”
υλικά:
- 3 αυγά
- τυρί πρέτζα
- χοιρομέρι (το σκληρό ζακυνθινό προσούτο)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- σταφίδα Ζακύνθου
- αντζούρι
- 1κ.σ. ελαιόλαδο Ζακύνθου
“Ομελέτα Κρήτης”
υλικά :
- 3 αυγά
- απάκι
- ξινομυζύθρα
- ροζ ντομάτα Ιεράπετρας
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο Κρήτης
“Ομελέτα Μυκόνου”
υλικά:
- 3 αυγά
- λούζα
- 1κ.γ. κοπανιστή Μυκόνου
- θρούμπι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1κ.σ. ελαιόλαδο Μυκόνου
“Ομελέτα Μακεδονίας”
- υλικά :
- 3 αυγά
- κασέρι
- 3 ελιές θρούμπες Μακεδονίας
- παστράμι μοσχαρίσιο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο Μακεδονίας
Τρόπος παρασκευής:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, μια πρέζα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με έναν αυγογδάρτη ή
ένα πιρούνι ξεκινάμε να χτυπάμε.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει καλά. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στο τηγάνι και χαμηλώνουμε πολύ το μάτι της κουζίνας.
Με μια σπάτουλα σιλικόνης όταν και εφόσον έχει αρχίσει να στερεοποιείτε, από την άκρη του υλικού το πηγαίνουμε προς το κέντρο του τηγανιού. Στο κενό που δημιουργείται το καλύπτουμε με το αυγό που δεν έχει ψηθεί ακόμα, δηλαδή δεν γυρνάμε την ομελέτα με πιάτο. Έτσι μένει η ομελέτα αφράτη και ζουμερή.
Όταν είναι έτοιμο κλείνουμε την φωτιά, την τοποθετούμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε στην μισή ομελέτα τα
τα υλικά μας ανάλογα με το ποια επιθυμούμε ομελέτα φτιάξουμε. Την κλείνουμε κάνοντας μισοφέγγαρο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.
Tips:
- όσο πιο ψιλοκομμένα είναι τα υλικά- αλλαντικά που θα προσθέσουμε στην ομελέτα, τόσο πιο καλά θα αναδεικνύουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Προσθέτοντας τα πάντα όσο ακόμα η ομελέτα μας είναι ζεστή.
- Τα προϊόντα που σας προτείνω υπάρχουν σε όλα τα ελληνικά παραδοσιακά σύγχρονα – μοντέρνα μπακάλικα.
- Τα αυγά που θα διαλέξουμε για την ομελέτα μας να είναι σίγουρα φρέσκα και καλό θα είναι να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.