Το λάχανο στην μαγειρική είναι από τα κυριότερα λαχανικά. Τρώγεται είτε ωμό, είτε μαγειρεμένο, είτε γεμιστό. Θεωρείται πλούσιο σε βιταμίνη C, σε ανόργανα και μεταλλικά στοιχεία. Οι ποικιλίες του αποτελούνται από το πράσινο λάχανο, το κόκκινο, το κινέζικο, το λάχανο savoy και το bok-choy. Ακολουθεί μια συνταγή νηστίσιμη –λόγω εποχής- η οποία γίνεται και με κιμά.
”Γεμιστό λάχανο, είτε άσπρο είτε μώβ!”
Υλικά:
- 1 μέτριο λάχανο
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2κ.σ. άνηθο
- 1σκελ. Σκόρδο
- 1 πράσο (το λευκό μέρος)
- 1 πιπεριά πράσινη
- 5γρ. τζίντζερ (πιπερόριζα)
- 5γρ. κουρκουμά ρίζα ή 2 πρέζες σκόνη
- 30γρ. πλιγούρι
- 30γρ. τραχανά λαχανικών
- 50γρ. μαλλιά αγγέλου (φιδέ)
- 50γρ. ρύζι γλασσέ ή καρολίνα
- Αλάτι – πιπέρι
- 1κ.γ. κύμινο
- Ελαιόλαδο
- 2κ.σ. πελτέ
Εκτέλεση:
Κόβουμε ένα καπάκι από την μεριά που είναι η ρίζα του λάχανου και με ένα κουτάλι και μαχαίρι αφαιρούμε την σάρκα από μέσα. Αφαιρούμε τόσο, ώστε το πλαϊνό τοίχωμα να είναι ένα δάχτυλο. Με ένα σπάγκο μαγειρικής δένουμε το λάχανο στην μέση χωρία να το σφίξουμε, ίσα – ίσα να κρατάει τα έξω φύλλα.
Διαλέγουμε μια κατσαρόλα σε τέτοιο μέγεθος ώστε να χωράει το λάχανο. Τοποθετούμε στον πάτο ένα κομμάτι λαδόκολλα, και τοποθετούμε μέσα το λάχανο έτσι ώστε όταν ετοιμάσουμε την φάρσα (γέμιση) να το γεμίσουμε.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε 2κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε με την σειρά τα λαχανικά, κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, πιπεριά, σκόρδο, τριμμένο καρότο, την πιπερόριζα τριμμένη, την ρίζα κουρκουμά τριμμένο, το κύμινο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε προσθέτοντας επίσης το ρύζι, τον τραχανά, το πλιγούρι και τον φιδέ. Τέλος αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον άνηθο.
Προσθέτουμε την φάρσα (γέμιση) στο κενό που έχουμε ανοίξει στο λάχανο, τοποθετούμε από πάνω το καπάκι από το λάχανο και θα γεμίσουμε την κατσαρόλα με χλιαρό νερό μέχρι την μέση, εφόσον πρώτα σε ένα μπολ έχουμε ανακατέψει τον πελτέ, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι – πιπέρι και τοποθετούμε την σάλτσα μας μέσα στην κατσαρόλα και ξεκινάμε τον βρασμό με κλειστό καπάκι κατσαρόλας.
Ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 50 λεπτά. Όταν αφαιρέσουμε την σάλτσα μπορούμε να την δέσουμε με κόρν φλάουερ. Κόβουμε το λάχανο ακριβώς όπως θα κόβαμε μια τούρτα, σερβίρουμε στο πιάτο μαζί με την σάλτσα που έχουμε δέσει με κόρν φλάουερ.
Tips:
- Το μώβ λάχανο είναι πιο σκληρό από το άσπρο, οπότε χρειάζεται περισσότερο μαγείρεμα κατά 10 λεπτά περίπου.
- Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμο, ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας και ανασηκώνοντας με ένα κουτάλι το καπάκι από το λάχανο, βλέπουμε αν το ρύζι είναι μαγειρεμένο.
- Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε την σάλτσα από μέσα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με ένα πιάτο μεγαλύτερο από το άνοιγμα της κατσαρόλας γυρνάμε το λάχανο.