Αγαπημένο εποχικό άγριο φρούτο, αν και παρεξηγημένο, με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Τρέχοντας, μου ήρθε η φαεινή ιδέα να μπορέσω να συνδυάσω 2 αγαπημένα κόκκινα υλικά, τα κούμαρα και την κόκκινη φακή. Κατέληξα στο ότι τα όσπρια μπορούν να γίνουν γλυκό! Άρα γλυκιά μπισκοτένια τάρτα με γέμιση κρέμας από κόκκινη φακή και καραμελωμένα κούμαρα.
Η συνταγή χωρίζεται σε 3 παρασκευές Α,Β,Γ…
Α: ζύμη τάρτας για ταρτιέρα 26cm ή για 3 ταρτέλες μικρές 10cm
- 200γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 πορτοκάλι το ξύσμα του
- 50γρ. κάσιους (αλεσμένα)
- 80ml έλαιο καρύδας
- 50γρ. ζάχαρη άχνη ή σιρόπι αγαύης
- 30γρ. γάλα αμυγδάλου
Β: κρέμα φακής για την γέμιση
- 100γρ. κόκκινη φακή
- 1 βανιλίνη
- 1 πορτοκάλι το ξύσμα του
- 1κ.σ. φυστικοβούτυρο
- 200γρ. ρόφημα αμυγδάλου
- 75γρ. σιρόπι αγαύης ή ζάχαρη
Γ: κούμαρα καραμελωμένα
- 40-45 κούμαρα
- 100γρ. νερό
- 75ρ. ζάχαρη ή σιρόπι αγαύης
- λίγες σταγόνες λεμονιού
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ προσθέτω τα υλικά του Α μείγματος, ανακατεύω με μια σπάτουλα και έπειτα με τα χέρια μου φτιάχνω ένα μαλακό ζυμαράκι. Το τυλίγω σε μεμβράνη και το αφήνω να ξεκουραστεί.
Παράλληλα ξεκινάω την Β παρασκευή μου. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτω την κόκκινη φακή που πρώτα έχω ξεπλύνει καλά. Προσθέτω τόσο νερό, μέχρι να σκεπαστούν και τα αφήνω να βράσουν. Τα σουρώνω και τα ξαναβάζω στο κατσαρολάκι μαζί με το ρόφημα αμυγδάλου. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά και στο σημείο που αρχίζει και χυλώνει προσθέτουμε την βανιλίνη, το φυστικοβούτυρο. Με ένα pimer τα πολτοποιώ και συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι να έχει η κρέμα μας βελούδινη υφή. Στο τέλος προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού.
Για την Γ παρασκευή μου, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτω το νερό και το σιρόπι αγαύης. Το φέρνω σε σημείο να έχω ένα δεμένο σιρόπι, όπως δηλαδή θα έφτιαχνα ένα γλυκό του κουταλιού. Προσθέτω τις σταγόνες λεμονιού και τέλος, προσθέτω τα ώριμα κόκκινα κούμαρα μας, χωρίς όμως να τα ανακατέψω. Τα αφήνουμε απλά μέσα στο σιρόπι.
Εφόσον έχει ξεκουραστεί το ζυμάρι μας και έχουμε τελειώσει τις παρασκευές Β και Γ, παίρνουμε το ζυμάρι μας και με έναν πλάστη το ανοίγουμε λίγο παραπάνω από ότι είναι η ταρτιέρα μας. Προσθέτω το ζυμάρι και το στρώνω μέσα στην ταρτιέρα και το ψήνω για 15 λεπτά.
Όταν ψηθεί η τάρτα μας και κρυώσει αφαιρώ προσεκτικά και προσθέτω στην βάση της τάρτας λιωμένη μαύρη σοκολάτα. Συνεχίζω και προσθέτω την κρέμα κόκκινης φακής και από πάνω την σάλτσα με τα κούμαρα.
Ένα γλυκό θρεπτικό, υγιεινό και εναλλακτικό!
Καλή επιτυχία!