Το Ισλί (ή Ιτσλί) είναι ημισιροπιαστό ποντιακό γλυκό με ρίζες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Μοιάζει αρκετά με τα μελομακάρονα αλλά είναι με πιο μπισκοτένια υφή. Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα κεράσματα των Καραμανλήδων την εποχή των Χριστουγέννων ή το Πάσχα. Η φήμη του εξαπλώθηκε αρχικά στη Μακεδονία μέσα από τις ανταλλαγές πληθυσμών που έλαβαν χώρα από το 1923 και ύστερα. Το όνομά του σημαίνει στα τούρκικα “δουλεμένο”, καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι.
΄΄Ισλί΄΄
Υλικά για την γέμιση:
- 200γρ. Καρυδόψυχα, χονδροαλεσμένη
- 2κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1κ.γ. κανέλα
- 1/2κ.γ. κοφτό σκόνη γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Σε ένα γουδοχέρι -όπως το έκανε η γιαγιά- αλέθουμε την καρυδόψυχα και σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά. Τα ανακατεύουμε καλά.
Υλικά για το σιρόπι :
- 500γρ. ζάχαρη
- 400γρ νερό
- 1 κ.σ. μέλι
- ½ λεμόνι το χυμό του
- 1 ξυλάκι Κανέλα
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, τα φέρνουμε σε βρασμό και τα αφήνουμε επιπλέον 8 λεπτά να βράσουν.
Υλικά για τη ζύμη:
- 350γρ. Αλεύρι μαλακό
- 100γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
- 250γρ. Ηλιέλαιο
- 80γρ. Ζάχαρη
- 130γρ. Αλισίβα ή 2κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
- 30γρ κονιάκ
Εκτέλεση:
Σε μια μπασίνα προσθέτουμε όλα τα υγρά στοιχεία και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε επίσης – σιγά-σιγά – το κοσκινισμένο αλεύρι και το ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά ζυμαράκια και ανοίγουμε το καθένα με το χέρι στην παλάμη μας, σε στρογγυλό σχήμα. Βάζουμε ένα κουταλάκι κοφτό από τη γέμιση και κλείνουμε σε τρίγωνο. Με ένα τσιμπιδάκι ή με ένα πιρούνι φτιάχνουμε τα σχεδιάκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 c για 40 λεπτά.
Σιροπιάζουμε απευθείας: ζεστό ισλί – κρύο σιρόπι Βουτάμε μέσα τα ισλί στο σιρόπι, τα αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα και με μια τσιμπίδα τα μεταφέρουμε σε μια Χριστουγεννιάτικη πιατέλα. Από πάνω αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τριμμένο καρύδι.
Tips:
- Αλισίβα ή αλλιώς σταχτόνερο, είναι το διάλυμα που προέρχεται από το βράσιμο του νερού με στάχτη από καμένα, καθαρά ξύλα. Τα υλίκά που χρειάζονται είναι 3κ.σ. στάχτη, 200γρ. Νερό.
- Σε ένα μπρίκι τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού για τουλάχιστον 6-7 λεπτά, το αφήνουμε να καταλαγιάσει αρκετές ώρες και το φιλτράρουμε. Κρατάμε το νερό που είναι η γνωστή αλισίβα.