Πρόκειτια για έναν τελείως διαφορετικό τρόπο για να γευτούμε την αγαπημένη μας σαλάτα, είτε είμαστε στην Αθήνα, είτε στο χωριό, είτε είμαστε στο εξοχικό. Ενώ η δροσερή χωριάτικη σαλάτα είναι νόστιμη και ιδιαίτερα αγαπημένη όλων, εάν δοκιμάσετε την ψητή χωριάτικη νομίζω ότι η διαδικασία θα σας ανταμείψει στο έπακρον και γευστικά και οπτικά. Συνοδεύει το κρασί μας, το τσίπουρο, την παγωμένη μπύρα, έτσι όπως εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε. Ακολουθήστε κατά γράμμα την συνταγή και απολαύστε την.
” Ψητή χωριάτικη σαλάτα με ατζούρι ”
Υλικά:
- 2 ντομάτες ώριμες
- 1 ατζούρι (ξυλάγγουρο)
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 κ.σ. κάππαρη
- 150γρ. φέτα Π.Ο.Π.
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ανθό αλατιού
- φρέσκο θυμάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1κ.σ. καλαμποκάλευρο
Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και προσθέτουμε τις ντομάτες. Την κάθε ντομάτα θα την κόψουμε σε 8 μέρη και όλες μαζί θα τις βάλουμε πάνω στην λαδόκολλα με την φλούδα προς τα κάτω. Θα τις ραντίσουμε με ελαιόλαδο, θα τις πασπαλίσουμε με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο θυμάρι. Στην συνέχεια και κατά τον ίδιο τρόπο κοψίματος, θα προσθέσουμε το κρεμμύδι ανάμεσα στις ντομάτες.
Θα κόψουμε στην συνέχεια το ατζούρι στην μέση οριζόντια, ώστε τα τεμάχια να έχουν πάχος σχεδόν ένα δάχτυλο και να πάρουν το σχήμα του μισοφέγγαρου. Τα προσθέτουμε και αυτά στο ταψί μας και ραντίζουμε όλα τα υλικά μας στο ταψί με ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και φρέσκο θυμάρι. Κόβουμε λεπτές φέτες την σκελίδα σκόρδου και τις τοποθετούμε ανάμεσα στα λαχανικά.
Για να δώσουμε μια ιδιαίτερη έμφαση στην ψητή μας σαλάτα, θα ψήσουμε βραχάκια φέτας με μια κρούστα καλαμποκάλευρου. Θα σπάσουμε την φέτα σε μικρά κομματάκια σε ένα μπολ, θα ραντίσουμε με ελαιόλαδο και θα προσθέσουμε το καλαμποκάλευρο. Με απαλές κινήσεις θα τα ανακατέψουμε όλα μαζί και θα προσθέσουμε τα κομμάτια φέτας σε μια άκρη στο ταψί μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου για μισή ώρα. Όσο περνάει η ώρα θα παρατηρείσετε ότι τα λαχανικά μας θα έχουν πάρει ένα ωραίο σκούρο χρώμα όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Όσο περισσότερο τα ψήνεται τόσο πιο έντονη και πικάντικη γεύση θα έχει.
Σερβίρουμε σε ένα πιάτο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι. Τρώγεται και ζεστή αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο αλλά και εφόσον κρυώσει. Συνοδεύει και κρέατα και ψάρια. Αλλά και μόνη της μπορείτε να την απολαύσεται με ένα υπέροχο συνοδευτικό κρασί.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!!!