Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο, είτε με το φλοιό του (ολικής άλεσης) και έπειτα αλέθεται.
Το ταχίνι ή αλλιώς ο σησαμόπολτος, εκτός από ένα τρόφιμο με ιδιαίτερη και πλούσια γεύση, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τα οποία επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό. Λόγο των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του, έχει χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή.
Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο γνωστό σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα αγαπητό στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και στις Ασιατικές Χώρες. Στην Ελλάδα καταναλώνεται όλο τον χρόνο. Η κατανάλωσή του αυξάνεται αισθητά κατά τις περιόδους νηστείας.
Το ταχίνι μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως αλοιφή, σε ταχινόσουπες, σε σαλάτες, στην παρασκευή πολλών πιάτων και γλυκών, αντί άλλων ελαίων.
Σήμερα θα φτιάξουμε μια γλυκιά παρασκευή με την οποία θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι. Η συγκεκριμένη συνταγή εκτός ότι μας δίνει την δυνατότητα να απολαύσουμε μια εκπληκτική γεύση, μας παρέχει και οφέλη, τα οποία προέρχονται από τον μικρό σπόρο του σουσαμιού.
Υλικά:
- 300γρ. Ταχίνι
- 200γρ. Άχνη ζάχαρη
- 150γρ. Χυμό πορτοκαλιού
- 350γρ. Αλεύρι μαλακό
- 20γρ. Baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- λίγη κανέλα
- λίγο φρεσκοκομμένο μοσχοκάρυδο
- λίγα σπασμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
- λίγες μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
- μαύρο και άσπρο σουσάμι (προαιρετικά)
Υλικά για το σιρόπι:
- 250γρ. Κρυσταλλική ζάχαρη
- 200γρ. Νερό
- 1κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε μια μπασίνα ή μπολ προσθέτουμε το ταχίνι, την ζάχαρη άχνη και τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα. Αν θέλουμε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στην συνέχεια κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Τα ανακατεύουμε και εν συνεχεία προσθέτουμε σε αυτά το ρευστό μείγμα. Το πλάθουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια από την ζύμη και πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια, τα οποία στρώνουμε σε ένα ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα.
Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε τα ταχινομπισκοτάκια μας για 18-20 λεπτά στους 180ºC. Παράλληλα ετοιμάζουμε και το σιρόπι μας, το οποίο θέλουμε να είναι χλιαρό προς κρύο, όταν βγουν τα ζεστά ταχινομπισκοτάκια μας από τον φούρνο.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε την ζάχαρη, το νερό και το χυμό από το λεμόνι και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού, μέχρι να έχουμε ένα δεμένο σιρόπι. Έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν βγουν τα ταχινομπισκοτάκια μας από τον φούρνο, τα εμποτίζουμε όπως είναι ζεστά με το σιρόπι και τα βάζουμε στην πιατέλα μας. Από πάνω εάν θέλουμε μπορούμε να τα γαρνίρουμε με ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα μαύρης σοκολάτας ή θρυμματισμένο ξηρό καρπό της αρεσκείας μας.
Tips:
- προσέχουμε να μην ζυμώσουμε πολύ την ζύμη μας και σφίξει.
- Όταν βγουν τα ταχινομπισκοτάκια, μπορούμε για τους μικρούς μας φίλους να τα γαρνίρουμε από πάνω, είτε με τριμμένη μαύρη σοκολάτα, είτε με τριμμένο αμύγδαλο, είτε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
- Εάν δεν θέλουμε ξηρούς καρπούς μέσα στο μπισκότο μας, τότε δεν προσθέτουμε την σταφίδα και το αμύγδαλο στο ρευστό μείγμα και ακολουθούμε την συνταγή όπως έχει.
- Πριν ψήσουμε τα ταχινομπισκοτάκια μας, αν θέλουμε μπορούμε να τα πασπαλίσουμε από πάνω με λίγο μαύρο και άσπρο σουσάμι