Το φαγόπυρον το εδώδιμων (Fagopyrum esculentum ή κοινώς φαγόπυρο ή μαυροσίταρο, στα ρώσικα ονομάζεται grechka που σημαίνει Ελληνικό, λόγω της εισαγωγής του τον 7ο αιώνα από τους Βυζαντινούς Έλληνες.
Μέχρι στιγμής το αρχαιότερο γνωστό απομεινάρι του φαγόπυρου βρίσκεται στην Κίνα που χρονολογείτε περί το 2600π.Χ. Μια μερίδα των 100γρ. παρέχει 343 θερμίδες όταν είναι ξηρό, και 92 όταν είναι μαγειρεμένο. Το φαγόπυρο περιέχει 72% υδατάνθρακες, περιλαμβάνοντας 10% φυτικές ίνες, 3% λίπος και 13% πρωτεΐνη.
Το φαγόπυρο μπορούμε να το βρούμε είτε ως ωμό καρπό, έτσι ώστε να μπορούμε να φτιάξουμε και φύτρα φαγόπυρου, είτε ως αλεύρι, ως ζυμαρικά φαγόπυρου. Είναι ένας καρπός ο οποίος δεν περιέχει γλουτένη και έχει αποδειχτεί σε ανθρώπους που έχουν βάλει στην διατροφή τους το φαγόπυρο την μείωση κινδύνου και ανάπτυξης υψηλής πίεσης του αίματος (υπέρταση).
Θα αναρωτιέστε σίγουρα ποιος είναι και ο τρόπος μαγειρέματος και θα σας απαντήσω με πάρα πολλούς τρόπους, είτε ως μαγειρεμένο όπως θα μαγειρεύατε ένα ρύζι, το αλεύρι φαγόπυρου σε συνδυασμό με ολικής αλέσεως μπορείτε να φτιάξετε ψωμί ή βάση πίτσας, στο γιαούρτι σας, στο γάλα σας , συνοδευτικό στο ψάρι ή στο κρέας, ακόμα και ως σούπα.
Προσωπικά δεν το μαγειρεύω! Ναι καλά διαβάσατε! Δημιουργώ κάθε φορά μια διαφορετική σαλάτα με ότι λαχανικά βρίσκω στο ψυγείο σε συνδυασμό με αγαπημένα μπαχαρικά και το γεύομαι ως κυρίως γεύμα. Ακολουθήστε την συνταγή, βάλτε πολύ αγάπη και μην ξεχνάτε το φαγόπυρο υπήρχε, δεν το ανακαλύψαμε τώρα απλά τώρα γίνετε γνωστό.
Υλικά για 4-6 άτομα:
200γρ. Φαγόπυρο
1κ.γ. πάπρικα γλυκιά
½ κ.γ. κουρκουμά σκόνη
¼ κ.γ. κύμινο
¼ κ.γ. κόλιανδρο ξερό τριμμένο
½ κ.γ. μουστάρδα ξερή σκόνη
Αλάτι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
8-10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2-3 καρότα τριμμένα
1 μικρό αγγουράκι κομμένο καρέ
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 κ.σ. μηλόξυδο
Εκτέλεση :
Σε μια μπασίνα ή ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το φαγόπυρο και νερό, τόσο ώστε να το σκεπάσει πλήρως και το αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι να μαλακώσει αρκετά Στη συνέχεια το σουρώνουμε καλά ώστε να μην έχει υγρά και το βάζουμε σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και το μηλόξυδο και ανακατεύουμε απαλά. Και είναι έτοιμο για να το σερβίρουμε!
Καλή Επιτυχία!
Tips:
- Το φαγόπυρο που χρειαζόμαστε για αυτή την συνταγή είναι το ψημένο και έχει χρώμα καφέ σκούρο.
- Εάν βιαζόμαστε αντί να το μουλιάσουμε το φαγόπυρο, που θέλει περίπου1 με 1 ½ ώρα για να μαλακώσει, μπορούμε να το βράσουμε για 10 λεπτά περίπου και μετά το σουρώνουμε καλά
- Για να μην μας διαλύεται και λιώνει θα πρέπει να σουρώνεται πριν ανοίξει ο καρπός, χρειάζεται απλά να μαλακώσει όχι να λιώσει.
- Εάν δεν έχουμε μουστάρδα ξερή μπορούμε να βάλουμε μουστάρδα την απλή.