Μπορεί ο πρωταγωνιστής της Τσίκνας να είναι το κρεατικό, σίγουρα όμως για να κερδίσεις την καλύτερη άποψη των φίλων και των συγγενικών σου προσώπων που θα είναι μαζί σου την Τσικνοπέμπτη πρέπει να το συνοδεύσεις με κάτι εξίσου απολαυστικό και νόστιμο.
Η πατάτα είναι το απόλυτο συνοδευτικό, αλλά για να είναι τέλεια και επιτυχημένη, θα πρέπει ή να έχεις πέσει πραγματικά στην καλύτερη πατάτα της αγοράς ή να είσαι μεγάλος μαέστρος της κουζίνας.
Μετά από κάποιες δοκιμές σου έχω την καλύτερη συνταγή για τις τέλειες και πιο τραγανές πατάτες που θα συνοδεύσουν τα κρεατικά της Τσικνοπέμπτης και θα απογειώσουν το τραπέζι σου.
Καθώς διανύουμε ημέρες καραντίνας και η εστίαση είναι κλειστή είναι ευκαιρία να δοκιμάσεις μια συνταγή για τις πιο τραγανές πατάτες που έχεις φάει στην ζωή σου. Μπορείς να τις δοκιμάσεις με μια σάλτσα γιαουρτιού, η οποία ταιριάζει απόλυτα με τα κρέατα που θα προτιμήσεις
”Γευστικές, τραγανότατες τηγανητές πατάτες με την φλούδα τους”
Υλικά για τις πατάτες :
- χονδρό αλάτι
- ηλιέλαιο
- ρίγανη ή θυμάρι
- πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα
- πατάτες
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τις πατάτες και νερό και τις αφήνουμε για 10 λεπτά για να μαλακώσει το χώμα που έχουν πάνω. Έπειτα με ένα σύρμα της κουζίνας πλένουμε πάρα πολύ καλά τις πατάτες και τις ξεπλένουμε.
Σε ένα ταψί θα προσθέσουμε χοντρό αλάτι, τόσο όσο να σκεπαστεί ο πάτος. Θα προσθέσουμε από πάνω τις πατάτες και θα τις ψήσουμε στον φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Όταν είναι έτοιμες βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Προσθέτουμε σε ένα τηγάνι το ηλιέλαιο, το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας μας και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αν έχουμε θερμόμετρο θα τηγανίσουμε στους 180 βαθμούς, εάν δεν έχουμε θα δοκιμάσουμε με μια κομμένη πατάτα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι θα κόψουμε τις πατάτες στην μέση και έπειτα, από την στενή μεριά της πατάτας θα ψιλοκόψουμε λεπτά φιλετάκια με πάχος περίπου 1 εκατοστό.
Ξεκινάμε το τηγάνισμα και όταν αποχτήσουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα είναι έτοιμες. Σε μια μπασίνα ή ένα μπολ θα προσθέσουμε χαρτί κουζίνας, τις πατάτες και μετά τα μπαχαρικά και το αλάτι μας.
”Σάλτσα -ντιπάκι για τις πατάτες”
Ένα νόστιμο ντιπάκι γιαουρτιού με φέτα και λιαστή ντομάτα, για τις πατάτες και όχι μόνο …
- Υλικά:
2κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό - 20γρ. λιαστές ντομάτες
- 1κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 50 γρ. τυρί φέτα
- 150γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- λάδι από τις λιαστές ντομάτες
- 1κ.γ. φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση:
Σε μια μπασίνα θα προσθέσουμε το γιαούρτι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το λάδι, το θυμάρι, την γλυκιά πάπρικα και τις λιαστές ντομάτες τις οποίες πρώτα θα τις έχουμε περάσει από το multi με νερό. Επίσης θα βάλουμε και την φέτα θρυμματισμένη και θα το ομογενοποιήσουμε. Το ντιπάκι μας είναι έτοιμο.
”Μαρινάδες για κοτόπουλο και χοιρινά πανσετάκια”
1. Μαρινάδα για ζουμερά χοιρινά πανσετάκια 1κιλό
Σε μια μπασίνα θα προσθέσετε ½ σκελίδα σκόρδο, 1κ.ς. ηλιέλαιο, ½ κ.γ. αλάτι, 1κ.γ. πετιμέζι,
πάπρικα γλυκιά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και προσθέτουμε τα κομμένα
πανσετάκια
Tips :
Τουλάχιστον 2 ώρες πριν το ψήσιμο.
2. Μαρινάδα για παϊδάκι κοτόπουλο
Σε μια μπασίνα θα προσθέσετε γιαούρτι 2κ.σ., ηλιέλαιο, και 2κ.γ. μπαχαρικό τίκα-μασάλα (κόλιανδρο, πιπερόριζα, κανέλα, κουρκουμά, σκόρδο, κύμινο, πάπρικα γλυκιά). Ανακατεύετε πολύ καλά και προσθέτετε το κοτόπουλο. Συνεχίζετε να ανακατεύουμε μαζί με το κοτόπουλο.
Θα πρέπει να μαριναριστεί τουλάχιστον 2 ώρες πριν το ψήσιμο