Η Μεξικάνικη κουζίνα έχει διαδοθεί πλήρως στην Ελλάδα και είναι μάλιστα και πολύ αγαπητή. Για αυτό ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!
Το μεξικάνικο φαγητό βασίζεται στην παλιά και παραδοσιακή κουζίνα των Αζτέκων και των Μάγια και είναι συνδυασμένο με τις διατροφικές συνήθειες που έφεραν οι Ισπανοί και άλλοι άποικοι. Πλέον η μεξικάνικη κουζίνα είναι μια μείξη της προ-κολομβιανής, της ισπανικής, της γαλλικής αλλά και της πρόσφατης αμερικάνικης διατροφικής κουλτούρας.
Η παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, καθώς περιέχει πολύ καλαμπόκι και τα υποπροϊόντα του, ρύζι και αρτοπαρασκευάσματα και φασόλια, λαχανικά και -βεβαίως- τσίλι. Το καλαμπόκι, είναι από τα πιο σημαντικά προϊόντα των Αζτέκων στην διατροφή τους. Σχεδόν όλα τα φαγητά τους το περιείχαν. Το εντοπίζουμε σε πολλές ποικιλίες, μεγέθη και χρώματα.
Το τσίλι, είναι αναπόσπαστο συστατικό της μεξικάνικης κουζίνας. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη καυτερής πιπεριάς και δεν προσφέρει μόνο την πικάντικη γεύση στο φαγητό αλλά και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Τα φασόλια, αποτελούν και αυτά βασικό συστατικό στην μεξικάνικη κουζίνα και εντοπίζονται επίσης σε πολλές ποικιλίες. Αγαπημένα φαίνεται να είναι τα κόκκινα φασόλια, αλλά και τα μωβ και τα πολύχρωμα.
Τα λαχανικά, χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες, είτε σαν γέμιση, είτε σαν γαρνιτούρα, με αγαπημένο το αβοκάντο, το lime, τις πιπεριές και πολλά άλλα.
Το ρύζι, στην μεξικάνικη κουζίνα είθισται να το λαδώνουν και να το τηγανίζουν, προσθέτοντας μπαχαρικά και κομμάτια κρέατος ή θαλασσινών.
Τα κρεατικά – θαλασσινά, συνδυάζονται ανάλογα με την περιοχή και εντοπίζονται σε άλλα είδη. Για παράδειγμα στο Βόρειο Μεξικό χρησιμοποιούν κυρίως μοσχαρίσιο κρέας, ενώ στο Νότιο Μεξικό χρησιμοποιούν πιο πολύ το κοτόπουλο.
Τα φρούτα έρχονται να συμπληρώσουν την γευστικότητα των πιάτων. Οι ποικιλίες της μπανάνας, με χρώματα -εκτός του κίτρινου- μωβ, πορτοκαλί, ροζ κ.α., η παπάγια, τα φρούτα του κάκτου κ.α. είναι μερικά από αυτά.
Μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα είναι τα φαχίτας, που είναι πίτες τορτίγιας γεμισμένες με μοσχάρι ή κοτόπουλο και άλλα υλικά. Τα τάκος, που φτιάχνονται με σκληρές και τραγανές πίτες, γεμισμένα με μοσχαρίσιο κρέας, ντομάτα, τυρί, σάλτσα κ.α., τα μπουρίτος, το κεσαντίγιας που είναι κλασσικό πιάτο με τορτίγια, τσίλι, τυρί ,λάχανο. Το πολο πιμπιλ (polo pibil) που είναι ένα πιάτο με κοτόπουλο, σκόρδο και χυμό λάιμ τυλιγμένο σε φλούδες μπανάνας.
Θα σας προτείνω δυο αγαπημένες μου εκδοχές για μεξικάνικη κουζίνα :
- τάκος με πιπεριά και κιμά κοτόπουλο
- μπουρίτος με καλαμπόκι και φασόλια
Μπουρίτος με καλαμπόκι και φασόλια
Υλικά για 4 μπουρίτος:
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 2 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
- 1 φλ. Φασόλια κόκκινα βρασμένα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 1 πιπεριά τσίλι
- ½ φλ. Ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να γίνει σπειρωτός. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα την τριμμένη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ώστε να απορροφηθούν τα υγρά. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε τα φασόλια και το καλαμπόκι, το αλάτι και ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.
Τέλος προσθέτουμε ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι και απλώνουμε τις τορτίγιες στην επιφάνεια εργασίας μας. Με ένα κουτάλι προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα, τυλίγουμε και … καλή μας όρεξη!
Τάκος με πιπεριά και κιμά κοτόπουλο
Υλικά για 4 τάκος:
- ½ κιλό κιμά κοτόπουλο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ντομάτα τριμμένη
- ½ κίτρινη πιπεριάς
- ½ πορτοκαλί πιπεριά
- 1 πιπεριά τσίλι
- 1 σφηνάκι τεκίλα
- 1κ. πάπρικα γλυκιά
- ½ φλ. Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά κοτόπουλο μέχρι να γίνει σπειρωτός. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις χρωματιστές πιπεριές και τις σβήνουμε με την τεκίλα. Προσθέτουμε την ντομάτα την τριμμένη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ώστε να απορροφηθούν τα υγρά.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε την γλυκιά πάπρικα και ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Τέλος προσθέτουμε ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι και απλώνουμε τα τάκος στην επιφάνεια εργασίας μας. Με ένα κουτάλι προσθέτουμε από το μείγμα, βάζουμε τα τάκος σε μια πιατέλα το ένα δίπλα στο άλλο και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπορείτε να προσθέσετε χυμό από 1 λάιμ και λιωμένο τσένταρ και … καλή μας όρεξη!