Προς τιμήν της διεθνούς ημέρας μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους σε συνεργασία με το Camera Zizanio, διοργανώνουν δωρεάν διαδικτυακή προβολή τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους νεαρών κινηματογραφιστών.
Η προβολή θα γίνει ως live event μέσω της σελίδας του φεστιβάλ στο Facebook (https://www.facebook.com/olympiaiff) την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, στις 18.00.
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:
«Η Σόφι και ο Τζέικομπ» (Μαξ Σχόχαμ, 2020)
Στη Ρουμανία το 1939 το πογκρόμ κατά των Εβραίων έχει ήδη ξεκινήσει. Τα σπίτια τους γίνονται στάχτη από το ίδιο το κράτος, άνθρωποιθανατώνονται και εκδιώκονται. Δύο νέοι, μια κοπέλα και ένα αγόρι, αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους γονείς τους και να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο αναζητώντας μια νέα, ασφαλή πατρίδα. Όμως καμία χώρα δεν τους δέχεται. Τα τρόφιμα τελειώνουν και το σήμα κινδύνου οδηγεί τους εχθρούς στη θέση του πλοίου. Το animation του νεαρού σκηνοθέτη Μαξ Σχόχαμ από τον Καναδά βασίζεται στην αληθινή ιστορία της οικογένειάς του, της οποίας το γενεαλογικό δέντρο σχηματίζεται στο συγκινητικό τέλος.
«Κρυφτό• ένα graphic novel για τους Έλληνες Εβραίους» (13ο ΓΕΛ Περιστερίου, 2016)
Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα ζούσαν 77.377 Εβραίοι. Απ’ αυτούς χάθηκαν 67.149, ανάμεσά τους 13.000 παιδιά. Η ταινία καταγράφει με αφήγηση και σκίτσα, σπαράγματα από μαρτυρίες κάποιων «κρυμμένων παιδιών», που με τη βοήθεια χριστιανικών ελληνικών οικογενειών, σε πόλεις και χωριά, κατάφεραν να επιβιώσουν της ναζιστικής βίας.
«Μπλοκ 15» (7ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης, 2018)
Μέσα στο φορτισμένο με ιστορικές μνήμες Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, ένα παιδί αναζητά τη μεταφυσική παρουσία των Ελλήνων Εβραίων που πέρασαν από εκεί πριν τη μεταγωγή τους στο Άουσβιτς.
«Είχαν όμως την Ευκαιρία» (13ο ΓΕΛ Περιστερίου, 2017)
Το επινόησαν οι Ναζί. Ένα σχέδιο πέρα από την λογική, μ’ ένα στόχο: την εξόντωση, το Ολοκαύτωμα. Ασύλληπτος ο αριθμός των θυμάτων. 1.500.000 ανάμεσά τους ήταν παιδιά. Οι γιαγιάδες του Σπύρου και της Φένιας που έζησαν τον Μεγάλο Πόλεμο δεν ήταν Εβραίες, ούτε Ρομά, ούτε… Κι αυτό τους έδινε τουλάχιστον μια ευκαιρία…