Με δύο διαφορετικά δρώμενα, που έχουν ως πηγή έμπνευσής τους την ελληνική μυθολογία. συμμετέχει το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στην καλοκαιρινή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αρχαιολογικούς χώρους με τίτλο «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» …
Η πρώτη παράσταση είναι το «Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο» που θα παρουσιαστεί στις 19 και 20 Αυγούστου, στις 21.00 στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών αλλά και στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Η δεύτερη, με τίτλο «Πλάθοντας τον Προμηθέα», έκανε πρεμιέρα στις 24 και 25 Ιουλίου στο Λύκειο Αριστοτέλους, και θα φιλοξενηθεί στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο Βυζαντινό Μουσείο.
Τα δύο δρώμενα ανατέθηκαν στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του μεταξύ τους μνημονίου συνεργασίας. Συμμετέχουν σταθεροί συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν αλλά και ηθοποιοί-μουσικοί που επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή ακρόαση. Για την παρακολούθηση των παραστάσεων απαιτούνται δελτία εισόδου.
Αναλυτικότερα:
«ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ»
19-20 Αυγούστου, ώρα 21.00, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών
5-6 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Μια ρεμπέτικη κομπανία ζωντανεύει την αρχαία ελληνική μυθολογία όπως την ξανα-έγραψε η πολιτική και χιουμοριστική πένα του Νίκου Τσιφόρου. Η κοσμογονία, οι μάχες με τους ρέμπελους Τιτάνες και τα κουτσαβάκια τους Ολύμπιους θεούς, τα νυχτοπερπατήματα του Διός και η οργή της Ήρας που την κατατρώει η ζήλια, ο Προμηθέας ο φιλάνθρωπος, η σχέση του με την ΔΕΗ και η επανάσταση του ενάντια στους μεγάλους…
Τα αιώνια προβλήματα των πάνω και οι καημοί των κάτω. Ένας κόσμος βουτηγμένος στην αδικία απ’ την προϊστορία έως το σήμερα. Και στην άκρη του κάδρου ο κακομοίρης, ο μεροκαματιάρης, το κορόιδο ο ανθρωπάκος, που σηκώνει μια ζωή στις πλάτες του τα χρέη των θεών (παλιών και νέων) και δεν τολμάει να βγάλει κιχ, μην και τον κατακεραυνώσουν.
12-13 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00, Βυζαντινό Μουσείο
Ένα πρωτότυπο δρώμενο για τον «πλάστη του ανθρωπίνου γένους», τον Τιτάνα Προμηθέα, με αφήγηση, μουσική και θεατρική δράση. Στο μεικτό αυτό θέαμα, επιχειρείται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ένας μικρός «περίπατος» σε επιλεγμένα μουσικά, λογοτεχνικά, ποιητικά και θεατρικά έργα που ενέπνευσε ο μύθος του Προμηθέα σε δημιουργούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.
Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, το δρώμενο περνά από την αφήγηση και την ανάγνωση κειμένων στη θεατρική δράση, παρουσιάζοντας μέσα από μια σύγχρονη, αφαιρετική ματιά απόσπασμα από την ιστορική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης «Προμηθέας δεσμώτης».
Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 1984 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, μετάφραση Παναγιώτη Μουλλά, σκηνικά-κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη και με τον Γιώργο Λαζάνη στον ομώνυμο ρόλο.