Το gazpacho είναι μια παραδοσιακή σούπα της Ισπανίας, με βάση την ντομάτα. Είναι μια κρύα παρασκευή για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, πλήρως αναζωογονητική και γεμάτη καλοκαιρινά αρώματα, γιατί η σούπα δεν είναι έδεσμα το οποίο βράζει σε μια κατσαρόλα. Βάλτε φαντασία και φανταστείτε την δική μας χωριάτικη σαλάτα ως κρύα πολτοποιημένη παρασκευή. Μπορεί να αρχίσει το μενού σε ένα φιλόξενο τραπέζι, στο οποίο θα προσφέρεται και κεφτεδάκια από κόκκινη φακή με αρώματα ανατολής, ένας τέλειος συνδυασμός που το ένα έρχεται και σβήνει το άλλο.
”Κρύα ντοματόσουπα (gazpacho)”
Υλικά:
- 500γρ. ντομάτες
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 αγγούρι μικρό
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
- 4κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2κ.σ. ξύδι από σέρυ
- 2 Φέτες ψωμί λευκό
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και το φέρνουμε στο σημείο βρασμού. Πλένουμε τις ντομάτες και τις χαράζουμε σταυρωτά. Τις ζεματίζουμε για 10 δευτερόλεπτα και μετά τις βουτάμε σε μια μπασίνα με νερό και πάγο για να σταματήσουμε τον βρασμό. Αφαιρούμε την φλούδα, τα σπόρια και το κοτσάνι και κόβουμε σε κύβους. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι. Επίσης πλένουμε και ξεφλουδίζουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε κύβους. Ακριβώς το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές. Από τα παραπάνω λαχανικά κρατάμε την μισή ποσότητα για γαρνιτούρα.
Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε την ντομάτα και τα υπόλοιπα λαχανικά, το κρεμμύδι και το άσπρο ψωμί.
Τοποθετούμε το μείγμα σε μια μπασίνα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι και αλατίζουμε. Προσθέτουμε ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο για να δυναμώσει η γεύση της κρύας σούπας μας. Μοιράζουμε το gazpacho σε μπολάκια και γαρνίρουμε με τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
Tips:
Το sherry είναι το πιο δημοφιλές ισπανικό κρασί, το οποίο το όνομα του το έχει πάρει από την κωμόπολη Jerez de la Frontera στην Ανδαλουσία. Υφίσταται μια δυνατή ζύμωση, με ιδιαίτερα αρώματα το οποίο νοστιμεύει σαλάτες και κρέατα.
”Κεφτεδάκια κόκκινης φακής (kirmizi mercimek)”
Υλικά:
- 200γρ. κόκκινες φακές
- 400γρ. νερό
- 100γρ. ψιλό πλιγούρι
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 4κ.σ. ελαιόλαδο
- 2κ.σ. πάστα πιπεριάς
- 2κ.σ. κύμινο
- 1 λεμόνι το χυμό του
- 1 ματσάκι μαϊντανό , μόνο τα φύλλα
- 2κ.. αλάτι
- 100γρ. αλεύρι βρώμης
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1κ.σ. πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε με το νερό στην φωτιά. Τις βράζουμε καλά μέχρι να μαλακώσουν. Δώστε όμως ιδιαίτερη προσοχή γιατί βράζουν πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες. Μόλις είναι έτοιμες προσθέτουμε μέσα το πλιγούρι, έτσι ώστε να απορροφηθεί όλο το νερό και να φουσκώσει το πλιγούρι.
Σε ένα τηγάνι θα προσθέσουμε το μισό ελαιόλαδο και θα σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πάστα πιπεριάς, τον μαϊντανό, θα αλατίσουμε, θα ρίξουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την πάπρικα την γλυκιά έτσι ώστε να πετύχουμε μια σάλτσα αρκετά πηχτή. Βράζουμε την σάλτσα για περίπου 10-12 λεπτά και προς το τέλος ρίχνουμε το κύμινο και προσθέτουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα με τις φακές και το πλιγούρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, πλάθουμε σε σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο και μπορούμε να σερβίρουμε τους κεφτέδες από κόκκινη φακή τυλιγμένους σε μαρουλόφυλλα.