Τα καλοκαιρινά φρούτα, ενώ έχουμε συνηθίσει να τα καταναλώνουμε ξεχωριστά σαν επιδόρπιο μόνα τους,
μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν σκέψεις και δημιουργία για νόστιμες, υγιεινές, ευφάνταστες
συνταγές και να δώσουν γλυκιά επίγευση και έντονα χρώματα στο πιάτο μας.
”Σαλάτα με ψητό ροδάκινο και ταλαγάνι”
Υλικά:
- 200γρ. ταλαγάνι ή χαλούμι ή μανούρι
- 2 μεγάλα ροδάκινα
- 2κ.γ. ελαιόλαδο
- 1κ.γ. μαύρο σουσάμι
- 5 φύλλα κόκκινου βασιλικού
- 1κ.γ. ξύδι βαλσάμικο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το τυρί μας σε χοντρές φέτες, πλένουμε τα ροδάκινα και τα ανοίγουμε στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε φέτες. Απλώνουμε πάνω στο ξύλο κοπής τις κουζίνας μας τις φέτες των ροδάκινων και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 10 λεπτά σε σχαροτήγανο. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται οι γραμμές πάνω στο φρούτο, αφαιρούμε από την φωτιά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο με το τυρί.
Σε ένα ρηχό πιάτο τοποθετούμε τα ψημένα ροδάκινα, το τυρί μας, περιχύνουμε με λίγο ξύδι βαλσάμικο και μαύρο σουσάμι. Για περισσότερη πικάντικη γεύση μπορείτε να προσθέσετε μια πιπεριά chilly, του ταιριάζει πολύ και η ρόκα.
”Σαλάτα καρπούζι με φέτα”
Υλικά:
- 500ρ. καρπούζι
- 200ρ. φέτα
- 2κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό αγγούρι
- 10 ντοματίνια
- 1κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 λεμόνι και το ξύσμα του
- 1κ.σ. ηλιόσπορο ή κολοκυθόσπορο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το καρπούζι και κόβουμε με ένα μαχαίρι περιμετρικά τις φλούδες. Καθαρίζουμε την σάρκα από τα κουκούτσια και κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το καρπούζι, το αγγούρι κομμένο καρέ, τα ντοματίνια κομμένα ροδέλες, περιχύνουμε με χυμό από το ½ λεμόνι, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ελαιόλαδο, τον αγαπημένο μας ξηρό καρπό και ανακατεύουμε πολύ καλά, προς το τέλος προσθέτουμε και την φέτα κομμένη καρέ (κυβάκια).
Στην συνέχεια βάζουμε το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε σε ένα πιάτο προσθέτοντας έξτρα μαϊντανό και καλή απόλαυση. Για περισσότερη έξτρα πικάντικη γεύση μπορείτε να προσθέσετε είτε αποξηραμένο μπούκοβο, είτε την αγαπημένη σας πιπερίτσα που μπορεί να έχετε σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας.