Μια μηλόπιτα σκεπαστή μαμαδίστικη που σίγουρα θα κάνει τον κάθε αντίθετο να φάει πράσινα μήλα! Με την πιο γευστική, ανεπανάληπτη, τραγανή ζύμη.
”Σκεπαστή μηλόπιτα”
Υλικά για την ζύμη:
- 230γρ. βούτυρο
- 450γρ. αλεύρι
- 80γρ. ζάχαρη άχνη
- 1αυγό
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. κοφτό αλάτι
Υλικά για την γέμιση:
- 4 μήλα πράσινα κομμένα στην μέση και κάθετα
- 60γρ. ζάχαρη κρυσταλλική καστανή
- 2κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. κοφτό κανέλα (Κεϋλάνης)
- ½ λεμόνι το χυμό & το ξύσμα του
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με την ζάχαρη άχνη και το μοσχοκάρυδο και το αλάτι, ξεκινάμε σε χαμηλή ταχύτητα το μίξερ και προσθέτουμε σε κυβάκια το βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και προσθέτουμε τα αυγά και σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Αφαιρούμε από τον κάδο το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε δύο μέρη άνισα, το ένα να είναι μεγαλύτερο γιατί θα είναι η βάση της πίτας.
Τοποθετούμε το μεγαλύτερο ζυμαράκι ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε πλέον το ανοιγμένο ζυμάρι σε μια ταρτιέρα. Το άνοιγμα του ζυμαριού να είναι 2 εκατ. μεγαλύτερο από τα διάμετρο της ταρτιέρας.
Ανασηκώνοντας το ζυμάρι ομοιόμορφα με την λαδόκολλα το τοποθετούμε μέσα στην ταρτιέρα και στρώνουμε ομοιόμορφα στα πλαϊνά. Το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση μας.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στην μέση και κάθετα. Τοποθετούμε τα μήλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού.Τέλος προσθέτουμε την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και την γαλέτα για να μαζέψει τα υγρά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 στον αέρα. Όση ώρα προθερμαίνεται ο φούρνος αφαιρούμε την ταρτιέρα από το ψυγείο, προσθέτουμε μέσα την γέμιση μας και ανοίγουμε το άλλο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο. Τοποθετούμε το φύλλο μας πάνω από την γέμιση στην ταρτιέρα και ενώνουμε με τα δάχτυλα μας τις άκρες. Με ένα πιρούνι τρυπάμε απαλά πάνω στο φύλλο σε διάφορα σημείο και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά.
Tips:
- Για πιο ψαγμένους και λάτρεις της σοκολάτας, μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση bitter σοκολάτα κομματάκια.
- Για περισσότερη τραγανότητα μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.